Programació 12 Nov: Colectivo Ruderal

Tras el cambio de hora ha llegado el frío y la huerta se pinta de otoño, y casi no queda nada de los cultivos del verano: tomates, berenjenas, pimientos…hasta el año que viene! coles, broquil y zanahorias: bienvenidas!

Este domingo el colectivo Ruderal abre las puertas del centro social. Son una cope de viviendas que se está planteando nuevas formas de vivir, pero sin dejar de ser criticas con los problemas de vivienda y gentrificación que afectan a los barrios. Este será el tema principal del día, con una charla debate que quiere cuestionar el rol de las mismas cope de vivienda en la gentrificación de los barrios. No faltará la musica, desde un vermut musical hasta un par de conciertos por la tarde. Y por la mañana actividades infantiles y un taller de construcción con caña.

Nos vemos el domingo!

RUDERAL és una associació que té com a objectiu promocionar l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús al barri de Vallcarca, on arran de diverses actuacions urbanístiques agressives s’hi ha creat un paisatge on predominen els solars. Amb la promoció de nous models d’habitatges es busca recuperar la vida que tenia el barri, revertir el procés de destrucció del teixit veïnal i generar eines que no promoguin, o fins i tot, enfrontin l’especulació immobiliària.

Amb les cooperatives d’habitatge es promou una gestió col·lectiva del bé comú per part de les persones associades que evita que es generin dinàmiques de mercantilització de l’espai en general i dels habitatges en particular, alhora que garanteix l’accés a l’habitatge d’una manera més justa, assequible i on l’habitant pot desenvolupar els seus projectes de vida a llarg termini. També es creen edificis respectuosos amb les dinàmiques i construccions de l’entorn així com amb el medi ambient.

En cap cas es pretén que aquesta iniciativa sigui aïllada a Barcelona i en tot moment es planteja la col·laboració amb projectes similars que han anat sortint des de diferents barris on la resistència contra l’especulació, la massificació turística i la lluita per l’accés a l’habitatge formen part també de la vida diària de les seves veïnes.

12.30 – 13.30 h Taller de circ amb Equipo B

11-14 h Taller de construcció de panells de canya per a un umbracle.

A càrrec d’Investigació Canyera, col·lectiu de la coop. Volta Arquitectes.

Taller de construcció de canyissos de canya arundo donax, amb canya guia i cosits amb corda de sisal, per a poder fer el sostre d’un umbracle. Porteu guants de jardineria i roba còmode per a fer el taller!! Es farà una convocatòria prèvia per anar a fer la collita de canyes al riu, si voleu apuntar-vos contacteu amb nosaltres (Marta: 667665749).

13h Vermut amenitzat per El Alacrán Selector (vinils de cumbia, salsa i boogaloo) vinils de cumbia, salsa i boogaloo

14h Dinar a càrrec de Ruderal Amanida de remolatxa i pastanaga Chilli de boniato i mongetes

16-18h XERRADA – DEBAT

Cooperatives d’habitatge en cessió d’ús als barris: Eines de resistència o potencials gentrificadores?

L’activitat es proposa com a continuació del debat iniciat a la Reina d’Àfrica el març passat, amb el títol Habitatge públic: Lloguer social o cooperatives en cessió d’ús?, on es va discutir sobre la idoneïtat o no de destinar sòl públic per a la promoció de cooperatives d’habitatge. La reflexió va girar entorn aspectes positius d’aquest model com l’autogestió, el vincle amb el territori i la vida comunitària, i aspectes negatius com, per una banda, la inversió econòmica necessària que deixa de banda a moltes persones i que pot generar un habitatge poc assequible i elitista i, per l’altra, el temps i implicació necessària que exclouen a persones en situació d’emergència habitacional.

En aquest segon debat volem enfocar la reflexió entorn el paper de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús en les lluites veïnals en defensa dels barris: poden esdevenir eines de resistència ja que permeten generar un model d’habitatge comunitari i arrelat al territori? O tot el contrari, poden esdevenir elements gentrificadors ja que es basen en models innovadors i potencialment elitistes que poden contribuir en la revalorització d’un barri i l’expulsió del seu veïnat?

18.00h Concert: Ual·la!

Show de petit format que esdevé entre temes propis d’estil modern i gags teatrals de caire humorístic que lliguen les peces musicals entre sí.

19.00h MasNou Orleans Jazz Band

Armats amb trompetes, saxo, banjo, contrabaix i washboard –instrument de percussió– versionen alguns dels estàndards de jazz més populars que han passat a la història a través de Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong i altres referents del gènere.