Rehabilitació

La finca agrícola de Can Masdeu està sempre en construcció. Les possibilitats de millora dels espais son gairebé infinites, però des de l’okupació, i davant la degradació que presentava l’edifici, s’ha assegurat prioritariament la seva solidesa estructural,en un procés assessorat i avalat per Arquitectes sense Fronteres.

L’any 2001, després de gairebé mig segle d’abandó, l’edifici principal estava amenaçat per l’inminent esfondrament de la teulada i la majoria d’edificacions anexes es trobaven en un estat ruinós. A fora, les terrasses de cultiu havien desaparegut sota els esbarzers i el complexe sistema de reg estava reblit per tonelades de terra i inoperatiu. Amb una il.lusió inversament proporcional al pressupost, hem anat rehabilitant l’estructura principal, especialment el sostre, i hem recuperat les basses i les terrasses.

Progressivament hem hagut de canviar un munt de vigues de diferents parts de la casa que havien estat afectades per les goteres durant dècades. També, amb el temps, hem anat millorant l’habitabilitat de l’espai amb intervencions cada cop més curoses i menys provisionals. I, junt amb els companys dels horts comunitaris, hem recuperat una sorprenentment complexa i productiva infraestructura agrícola, des de les sequies al pou, passant tot tipus de racons olvidats i murs esfondrats.

Poc a poc hem anat rehabilitant també les parts destinades a l’ús públic, des de la “sala de yoga” als jardins del PIC, passant per l’esplanada del tiler o les escales centenaries complementades amb una rampa d’accés per cadires de roda, així com una munió d’edificis annexes, per exemple, el forn de pa o la “fabriqueta” de cervesa. En total, prop de 30 tallers i magatzems permeten autogestionar una part del cicle dels materials.

Investiguem en tècniques de bioconstrucció barates i sostenibles, i aprenem habilitats diverses, com per exemple la fabricació de calentadors solars, la construcció de fusta amb la tècnica timber frame, el disseny de latrines seques i estufes de llenya, l’edificació amb palla o canya, la pintura amb cal o el reg amb sistemes de goteig programat, entre moltes d’altres. Si ens vols ajudar en aquestes tasques, estigues atent al mailing del PIC, a vegades organitzem camps de treball.